همه چيز در مورد گردو و درخت گردو
از قديم درختان و شاخ برگ در باور و اعتقادات مردم جايگاه بالايي داشتن، در بسياري از کشورها معتقد بودن شاخ و برگ درخت گردو شيطان را از آنها دور ميکند.
برابر بررسي هاي ديرين شناسي گياهي و گرده شناسي در روي کره ي زمين، گونه هاي مختلف گردو از زمان هاي بسيار قديم به ويژه از دوران سوم زمين شناسي وجود داشته است..
همه چيز در مورد گردو و درخت گردو.
احتمالا کهن ترين درخت گردو در ايران در “اورگان” شهر کرد وجود دارد. برابر نوشته اي که از نزديک اين درخت از زير خاک بدست آمده است، تاريخ کاشت آن به زمان يزدگرد ساساني و حدود???? سال پيش مي رسد.
گردو گياهي درختي يا درختچه اي است که ارتفاع آن تا ?? متر هم مي رسد.داراي تنه صاف با رنگ نقره اي و در برخي گونه ها , خاکستري,برگ ها به شکل مرکب شانه اي بوده و معطر مي باشد. گردو يک پايه و جدا گل مي باشد و گل آذين نر آن شاتون بوده که به صورت آويزان بوده و طول آن ? الي ?? سانتي متر است.
گل هاي نر از قاعده شاخه هاي سال قبل به وجود مي آيند.گل هاي ماده در دستجات ? الي ? تايي و در شاخه هاي سال جاري به وجود مي آيد. گامت هاي ماده گردو دگر گشن است گرده افشاني آن به وسيله باد انجام مي شود و حشرات در آن نقشي ندارند. گل دهي در اوايل بهار قبل از ظهور برگ ها اتفاق مي افتد.ميوه ان به صورت شفت مي باشد يعني داراي درون بر سخت و چوبي مي باشد.
تاريخچه درخت گردو
طبق افسانه هاي باستان زماني که خدايان متولد شدند غذايشان گردو بود و همچنين از ديرباز به خواص دارويي آن نظير خواص ضد عفوني کنندگي و ضد قارچ بودن آن اطلاع داشتند. دم کرده برگ آن براي رفع سرماخوردگي , خستگي , بيماري پوستي و همچنين رفع ورم پلک هاي چشم استفاده مي شود.پوست ميوه(قسمت گوشتي) ان سرشار از تانن مي باشد که در درمان اسهال هاي مزمن, درمان کم خوني و همچنين پوست آن حاوي اسيد هاي آلي و مواد معدني بالايي مي باشد.
مغز گردو داراي پروتئين،قند ،آب و ويتامين، املاح معدني و همچنين مواد چربي است. مقدار فسفر موجود در گردو با ماهي و برنج و حتي تخم مرغ نيز برابري ميکند. برگ و پوست گردو مقوي و تصفيه کننده خون است . برگها و پوست آن بخصوص بخاطر مادهءتلخ و تانن آن در مداواي بيماريهاي جلدي و خنازير مفيد واقع مي شوند .
تاريخچه پرورش گردو به زمانهاي بسيار دور و نامعلوم بر مي گردد. گفته مي شود که گردو در باغ شاه سليمان پرورش داده مي شد. در ايران قديم گردو در معامله پاياپاي بکار برده مي شد که از اين طريق به کشورهاي مصر بيزانس ، ايتاليا و حتي کشورهاي اروپائي و دنياي جديد انتشار يافته است.
پايه هاي وحشي گردوي ايراني در منطقه کوههاي کارپاتيان (Carpathian mountains) در شرق اروپا، سرتا سر ترکيه ، عراق ، ايران ، روسيه جنوبي و افغانستان تا شمال غربي هيماليا يافت شده است. بنابراين مي توان گفت منشاء گردو ايران و مناطق اطراف آن مي باشد که سپاه اسکندر در بازگشت خود آنرا به اروپا برده است. گردو درختي يک پايه و داراي برگهايي مرکب از برگچه هاي فردو بزرگ است.
سنبله گلهاي نر آن وضع آويخته دارد. ولي گلهاي ماده آن داراي وضع قائم بر روي شاخه ها است. هر گل نر آن داراي پوششي مرکب از ? تا ? قطعه فلس مانند است که تعداد زيادي پرچم را از خارج فرا مي گيرند در وسط پرچم ها نيز معمولاً اثر مادگي رشد نيافته ديده مي شود.
مجموعه گلهاي ماده درخت گرد و هيچ وقت از ? تا? تجاوز نمي کند. هر گل ماده آن داراي پوششي کوچک از خارج مي باشد اين پوشش همراه با زوائد بزرگ و کوچک زير گل (براکته و براکتئول) به تخمدان پيوسته است. گلهاي ماده، مادگي ? برچه اي دارند که مجموعاً تخمداني يک خانه و به وضع تحتاني به وجود مي آورند.
قسمت آزاد مادگي نيز به ? کلاله پهن و دور از هم ختم مي شود. ميوه آن شفت مانند و داراي ميان برگوشتي و محتوي مواد تلخ است. مياه برگوشتدار ميوه، فقط در گردوي تازه که همه قسمتهاي ميوه را در بر دارد، ديده مي شود درون برگردو ، سخت و شکننده است و درون آن دانه مرکب از ? لپه حجيم با اندوخته فراوان از مواد روغني، جاي دارد.
– ارقام گردو عبارتند از : رقم سر (Serr)، رقم فرانکوت (Franquette)، مايت (Mayette)، پاريزين (Parisienne)، سجنو (Sejnovo)، هارتلي (Hartly)، پاين (Payne) ، اشلي (Ashley) ، سان لند (Sunland) ، چيکو (Chico) ، وينا (Vina) ، هاوارد (Howard) ، پدرو (Pedro) ، چاندلر (Chandler)، ته هاما (Tehama)
طبقه بندي گياهي درخت گردو
گردو با نام علميJuglans از خانواده ي Juglandaceae است. نام علمي اين جنس از کلمه لاتين Jovis-Glans به معني فندق ژوپيتر گرفته شده است.
انواع اين درخت در چين ،ژاپن،فرانسه و آمريکا کشت مي شود مهمترين گردوهاي موجود دردنيا معروف به گردو ي ايراني است . زيرا ابتدا از ايران به خاور ميانه و از آنجا به يونان و روم و سپس به انگلستان و بعد به امريکا برده شده است. گردو ي ايراني تنها گونه اي از اين خانواده است که مغز آن از نظر خوراکي مصرف اقتصادي دارد .
گردوي معمولي درختي است يک پايه که بلندي آن از ?? تا ?? متر متغيير است،گردو داراي برگهاي مرکب شانه اي است و درختي يک پايه است که گلهاي نر و ماده روي يک درخت به صورت جدا گانه ظاهر مي شوند.
گامت هاي ماده گردو دگر گشن است گرده افشاني آن به وسيله باد انجام مي شود و حشرات در آن نقشي ندارند.
پراکنش جغرافيايي:
درخت گردو از درختان بسيار با ارزش و از پهن برگان است که در بسياري از نقاط جهان در نيمکره شمالي از مرکز تا شرق اروپا و قفقاز و شمال و مرکز ايران تا دامنهاي هيماليا و کشور چين و ژاپن و همچنين گونه هايي از آن در آمريکاي شمالي و جنوبي به طور طبيعي مي رويند و کاشته مي شوند. تنها جنگل طبيعي باقي مانده از اين محصول در دنيا هم اکنون در قرقيزستان و در شرايط بسيار خوب موجود است.
در ايران کاشت گردو از دره گز و مغان در شمال کشور تا اقليد فارس در جنوب و از ارتفاعات جنوب غربي اروميه تا کوه تفتان در جنوب شرقي بين طولهاي جغرافيايي ??تا ?? درجه به خوبي مي رويند ولي بهترين بازدهي مربوط به باغهايي است که در ارتفاعات دامنه هاي البرز، خراسان ، آذربايجان و دامنه هاي زاگرس ( به ويژه تفرش،گلپايگان و تويسرکان ) قرار دارند . همچنين اطراف کوههاي لاله زار و جبال بارز منطقه اياست که از مراکز عمده گردو کاري کشور به حساب مي آيد.
ارقام درخت گردو
گردوهايي که در نقاط گردو خيز ايران کاشته شده اند از گونه گردي معمولي يا Juglans هستند. رقم هاي اين گونه از نظر باغباني هنوز کاملاٌ مشخص نشده اند. اين گردوها در نقاط مختلف ايران با نام هاي گونگون محلي ناميده مي شوند.
با وجود تفاوت هاي ظاهري ،ممکن است برحي از انواع ،رقم واحدي باشند ولي نام هاي گوناگون داشته باشند. با اين توصيف مهمترين انونع گردو که در ايران کاشته مي شوند عبارتند از :
گردوي کاغذي ، سنگي ، ماکويي ، سوزني ، نوک کلاغي ، ضيا آبادي ، خوشه اي ،سبزوار ،
آميخته خراسان ،مازندران ، شهميرزاد ، قزوين و طالقان ، آذربايجان ، همدان وتويسرکان ، ساير مناطق .
سطح زير کشت گردو در جهان:
بر اساس اطلاعات سازمان خواربار جهاني (FAO) در سال ????، سطح زير کشت گرئو جهان ?????? هکتار بوده است که نسبت به سال گذشته يک درصد کاهش ونسبت به سال ????(سال پايه) ??درصد افزايش داشته است .
از سال ????تا????در يک دوره ده ساله سطح زير کشت گردو در جهان بهطور کلي سير صعودي داشته است . در آغاز دوره مورد بررسي (سال پايه) سطح زير کشت گردو جهان ?????? هکتار بوده که در سال ????به ?????? هکتار رسيده است. دراين دوره سطح افزايشي برابر ??درصد و مقدار توليد افزايشي برابر ??درص-د نشان مي دهد.
در بين کشورهاي جهان چين با دارا بودن ?????? هکتار اراضي زير کشت گردو به تنهايي حدود ?? درصد از کل اراضي زير کشت گردو را به خود اختصاص داده ومقام اول را داراست . پس از آن آمريکا با ????? هکتار ، ترکيه با ????? هکتار وايران با ????? هکتار به ترتيب مقام هاي دوم تا چهارم را به خود اختصاص مي دهند .
سطح زير کشت گردو در ايران:
براسا س آخرين اطلاعات موجود ، سطح زير کشت گردو در ايران در سال زراعي ??-?? برابر ????? هکتار بوده است که نسبت به سال زراعي گذشته حدود ?? درصد ونسبت به سال پايه ??? درصد افزايش نشان مي دهد .
سطح زير کشت گردو در ده سال مورد بررسي به طور کلي سير صعودي داشته است ، در آغاز دوره (سال پايه) سطح زير کشت گردو ايران ????? هکتار بوده که درسال زراعي ??-????به ????? هکتار رسيده است .
بر اساس آمار موجود در سا ل ???? بيشترين سطح زير کشت در استان کرمان با ???? هکتار که ?/?? درصد از سطح زير کشت گردو کشور مي باشد پس از کرمان که مقام اول را از اين نظر دارا است استان هاي همدان ، قزوين ف آذربايجان شرقي ، کرمانشاه ، خراسان و فارس به ترتيب دوم تا هفتم را به خود اختصاص داده اند. استان سيستان وبلوچستان با ? هکتار کمترين سطح زير کشت گردو در کل کشور را دارد. کرمان ، همدان ، قزوين ، آذربايجان شرقي ،کرمانشاه ،خراسان و فارس جمعاٌ ?? درصد از سطح زير کشت گردو کل کشور را داشته و مهمترين مناطق کشت گردو به شمار مي آيند .
توليد گردو در جهان:
بر اساس آخرين اطلاعات منتشر شده از سوي سازمانم خوار بار جهاني مقدار توليد گردو جهان درسال ???? برابر ??????? تن بوده است که نسبت به سال قبل ?/? درصد و نسبت به سال پايه (????) ?? درصد افزايش نشان مي دهد .
در بين کشورهاي جهان ، ده کشور هر يک بيش از ????? تن گردو در سال ???? توليد کرده اند که دربين آنها آمريکا با توليد ?????? تن ، رتبه اول راداراست. اين کشور به تنهايي ?/?? درصد گردو جهان را توليد مي کند. پس از آمريکا ، چين با توليد ?????? تن دومين کشور عمده توليد کننده گردو جهان به شمار مي رود .
ايران با توليد ?????? تن ، ?/?? درصد از توليد گردو جهان را دارا است و مقام سوم را به خود اختصاص داده است.
در بين کشورهاي عمده توليد کننده گردو جهان ، ميزان توليد سال ???? نسبت به سال گذشته در کشورهاي آمريکا ، چين ، ايران و فرانسه افزايش و در کشورهاي روماني ، هند ويونان کاهش توليد وجود داشته و در بقيه کشورها توليد تغييري را نشان نمي دهد .
توليد گردو در ايران:
در سال زراعي ??-???? ميزان توليد گردو در کشور ?????? تن است که نسبت به سال گذشته ?/?? درصد افزايش و نسبت به سال پايه ???درصد افزايش داشته است .
ميزان توليد گردو کل کشور در ده سال مورد بررسي از ????? تن آغاز شده وبه ?????? تن رسيده است . کمترين ميزان توليد گردو کل کشور در سال زراعي ??-???? بوده که اين روند از ابتداي دوره مورد بررسي سير صعودي داشته تا اينکه در سال ??-???? به رقم ?????? تن رسيده است.
براساس آمار موجود در سال ???? بالاترين مقدار توليد در استان همدان با توليدي برابر ????? تن مي باشد که ??درصد از توليد کل کشور را به خود اختصاص داده است و پايين ترين مقدار با ??تن از توليد کل کشور مذبوط به استان سيستان وبلوچستان است .
پس از همدان ، استان فارس از نظر توليد گردو در مقام دوم قرار دارد که با احتساب توليد استان هاي آذربايجان شرقي ، تهران ، کرمان ، قزوين ، کردستان ، کرمانشاه و خراسان جمعاٌ ??درصد از توليد کل کشور را به خود اختصاص داده اند و مهمترين مناطق توليد به شمار مي آيند.
عملکرد گردو در جهان:
درسال ???? براساس اطلاعات به دست آمده از فائو ، متوسط عملکرد گردو در جهان ???? کيلوگرم در هکتار بوده است که نسبت به سال قبل با ?? کيلوگرم (?/?درصد ) ونسبت به سال ???? (سال پايه) با ?? کيلوگرم افزايش ، ?/? درصد رشد داشته است .
در بين کشورهاي عمده توليد کننده گردو در سال ???? کشور روماني با متوسط توليد ????? کيلوگرم در هکتار بالاتريت عملکرد را به خود اختصاص داده است و نسبت آن به عملکرد جهاني ??? درصد بالاتر است. پس از روماني ، آمريکا با توليد ???? کيلوگرم در هکتار در جايگاه دوم قرار دارد . کشورهاي ايران و اکراين نيز به ترتيب با عملکردهاي ???? و???? کيلوگرم در هکتار دررتبه هاي بعدي قرار گرفته اند که بالاتر از عملکرد جهاني بوده است .کشور هند با متوسط توليد ??? کيلوگرم در هکتار پايين ترين عملکرد را در بين کشورهاي عمده توليد کننده اين محصول به خود اختصاص داده است .
در سال ???? عملکرد در هکتار گردو ايران ???? کيلوگرم بوده که نسبت به متوسط جهاني ??? درصد بوده است.
عملکرد گردو در ايران:
عملکرد در هکتار گردو کل کشور در سال زراعي ??-???? ، ???? کيلوگرم بوده که نسبت به سال گذشته ?/? درصد و نسبت به سال پايه (??) حدود ? درصد کاهش داشته است .
در دوره ده ساله مورد بررسي ، بيشترين مقدار عملکرد گردو با ???? کيلوگرم به سال زراعي ??-?? وکمترين آن با ???? کيلوگرم به سال زراعي ??-???? مربوط است .
دربين استان هاي کشور در سال زراعي ??-???? بالاترين توليد در واحد سطح با ???? کيلوگرم مربوط به استان خوزستان وپايين ترين آن با ??? کيلوگرم متعلق به استان قم بوده است.
نياز هاي اکولوژيکي:
آب وهوا:
درخت گردو درطول تابستان و زمستان نسبت به گرما و سرماي بيش از حد حساس است. در طول دوره خواب زمستانه ، گردو مي تواند سرماي ??- درجه سانتي گراد را بدون خسارت جدي تحمل کند ولي پس از شروع رشد ، سرماي ?- تا ?- درجه سانتي گراد موجب از بين رفتن برگها ، شاخه ها و گلها شده ودر نتيجه محصول کاهش مي يابد. به علاوه شاخ و برگ درختاني که تا اواخر پاييز به رشد خود ادامه مي دهند در معرض خسارت سرما قرار مي گيرد. مقاومت ارقام مختلف گردو نسبت به سرما متفاوت است.
دماي بالاتر از ?? درجه سانتي گراد موجب آفتاب سوختگي پوست سبز و چروکيدگي مغز گردو مي شود و گاهي اوقات نيز ميوه ها پوک مي شوند. در رطوبت نسبي کم و دماي بالاتر از ?? درجه سانتي گراد ، به گردو خسارت جدي وارد مي شود. دماي پايين تابستان نيز مناسب نيست زيرا موجب مي شود ميوه ها به اندازه کافي پر نشود . هواي خنک در طي فصل رشد ، برداشت محصول را به تاخير انداخته و در نتيجه باغداران متضرر مي شوند. بنابراين هواي خنک و فصل رشد کوتاه از عوامل محدود کننده پرورش گردو هستند. گردو نيز مانند ساير ميوه ها مناطق معتدله در زمستان به مقدار سرماي معيني نياز دارد تا خواب آن برطرف شود که به اين ترتيب در بهار رشد رويشي و گلدهي کافي خواهد داشت. در صورت عدم وجود سرماي کافي ، بازشدن جوانه ها و گلدهي نامنظم شده وبه تاخير مي افتد واين موجب کاهش محصول و خشک شدن سر شاخه ها مي شود. نياز سرمايي ارقام مختلف گردو متفاوت است.
بارندگي:
بارندگي و رطوبت در اواخر فصل بهار و در تابستان موجب افزايش شيوع بيماري بلايت گردو مي شود ولي ارقامي که برگهاي آنها ديرتر ظاهر مي شود ، معمولاً ا ز آلودگي مصون مي مانند. در صورتي که ميزان بارندگي ساليانه حدود ??? ميلي متر باشد مي توان درخت گردو را با موفقيت کاشت ولي در مناطق خشک تر آبياري تکميلي نيز ضروري است. در شرايط آب وهوايي بسيار خشک احتمال دارد که درختان رشد مطلوبي داشته باشند ولي ميوه ها به خوبي پر نمي شوند. درختان گردو نسبت به شرايط نامطلوب سازگار هستند. مشاهده شده است که در شرايط نامساعد محيطي ، پرورش درختان گردو به صورت درختچه از نظر سازگاري مناسب بوده است.
خاک:
قبل از کاشت گردو ابتدا بايد خاک رويي ، خاک زيرين ، زهکشي ، واکنش شيميايي خاک (pH) و قابل استفاده بودن عناصر مختلف مورد آزمايش قرار گيرد. تجزيه خاک رويي وخاک زيرين اطلاعات مفيدي در مورد وضعيت خاک به دست مي دهد. خاک رويي بايد حاصلخيز بوده و زهکشي خوبي داشته باشد. گردو در مقايسه با ساير ميوه هاي معتدله که معمولاً در خاک هايي با اسيديته کم رشد مي کنند ، به خاک خنثي نياز دارد. ميزان اسيديته خاک در قابل جذب بودن مواد معدني مؤثر است.
اکثر عناصر معدني در دامنه اسيديته ? تا ? براي گياه قابل جذب است. معمولاً در مناطق سرد واکنش شيميايي خاک اسيدي است که با اضافه کردن آهک ، مي توان آنرا افزايش داد. غير از خاک رويي ، وضعيت خاک زيرين نيز براي گردو اهميت دارد زيرا ريشه هاي آن تا عمق ? متري خاک نفوذ مي کنند. خاک زيرين بايد عاري از سنگ ، رس سفت و لايه هاي غير قابل نفوذ که رشد ريشه را محدود مي کنند باشد. درخت گردو خاک فقير ، خاک سطحي و خاک خشک را بهتر از شرايط آب وهوايي نامساعد تحمل مي کند. در ضمن خاک بايد عاري از نماتد هاي مولد زخم ريشه و بيماريهاي قارچي باشد.
کاشت گردو:
نقشه کاشت : در زمين مسطح سيستم کاشت به صورت مربع مستطيل با آرايش پنج تائي بوده ولي در زمينهاي شيب دار در روي خطوط تراز و تراس ها صورت مي گيرد در سيستم کاشت مربع فاصله کاشت درختان و فاصله رديفهاي کاشت مساوي است. در حاليکه در آرايش پنج تائي يک درخت در مرکز چهار درخت کاشته مي شود. در سيستم مستطيل فاصله رديفها از فاصله بين درختها بيشتر است روش کاشت مربع به علت سادگي و مناسب بودن از نظر عمليات زراعي و تنک کردن در باغات گردو بسيار معمول است در صورتيکه کشت در زمينهاي شيب دار باشد و شيب زمين بيشتر از ?? درصد باشد کاشت بر روي خطوط تراز صورت مي گيرد با اين روش روي رديفهاي کاشت تمامي درختان در يک سطح قرار مي گيرند فاصله رديفهاي کاشت در شيبهاي تند کمتر و بر عکس در شيبهاي کم بيشتر است .
در خاکهاي رسي و خاکهاي غير حاصلخيز ابتدا کودالهايي به ابعاد يک متر کنده شده سپس داخل آن به وسيله خاک و کود دامي پوسيده به نسبت ? :? در آبان ماه پر شود. کليه علفهاي هرز و بقاياي گياهان بايد قبل از کاشت از زمين خارج شود اگر لايه سختي در چاله باشد بايد شکسته شود. نهالها را در يک گودال قرار داده روي ريشه ها را با خاک مرطوب مي پوشانند تا از خشک شده آنها جلوگيري شود. در اواخر دوره خواب يا اوايل بهار گودالي ايجاد مي کنند که سيستم ريشه بطور کامل در داخل آن قرار گيرد نهال را در داخل گودال قرارداد و ريشه ها را به هر طرف پخش مي کنند. و سپس آنرا با خاک پر مي کنند و با پا فشار داده و بلافاصله آبياري مي کنند. نهالها پس از کاشت بايد از فاصله ?? تا ?? سانتي متري بالاي محل پيوند سربرداري شوند. آبياري در سال اول خيلي مهم است طي تابستان آبياري مداوم از ضروريات است. ولي هنگام بارندگي از غرقابي شدن خاک بايد جلوگيري شود.تنه نهالها براي جلوگيري از آفتاب سوختگي با رنگ سفيد رنگ آميزي شود. در صورت وجود باد شديد نهالها به قيم نيز نياز دارند علفهاي هرز پس از ظهور بايد از بين بروند و درختان در مقابل آفات و بيماريها محافظت شوند.
فاصله کاشت:
در طراحي فاصله کاشت چند عامل بايد در نظر گرفته شود : (?) درخت گردو حدود ?? تا ?? سال فضاي معيني را اشغال مي کند لذا در طراحي فاصله بايد نهايت کار در نظر گرفته شود. (?) در سالهاي اول توليد محصول بطور مستقيم به تعداد درخت بستگي دارد و هر چه درخت بيشتر باشد محصول بيشتر خواهد بود (?) در نظر گرفتن ارقامي که در جوانه هاي جانبي بارده هستند. (?) عمليات هرس و حذف درختان اضافي امکان کشت متراکم را فراهم مي کند. (?) کشت متراکم مديريت بهتري از نظر آبياري ، کوددهي ، هرس و کنترل آفات و بيماريها نياز دارد. لذا در ارقام مثل هارتلي که رشد رويشي قوي دارند و جوانه هاي انتهائي آنها باروري مي شود فاصله کاشت ?? تا ?? متر در نظر گرفته مي شود و در رقم وحيکو که رقمي زودرس با باردهي جانبي ولي در دوره باردهي درختي کوچک و متراکم مي باشد فاصله کاشت در مرحله اول رشد ?/? × ?/? در نظر گرفته مي شود و در نهايت با هرس و حذف تدريجي درختان اضافي فاصله کاشت به ?/? × ?/? تغيير مي يابد و يا رقم گردوي وينا (Vina) که رشد زيادي دارد. و جوانه هاي جانبي آن بارور و پر محصول مي باشد در مرحله اول رشد ?/? × ?/? متر و با تنظيم نهايي ?/?? × ?/?? متر مي رسد. در صورت نياز به ارقام گرده دهنده بايد اين ارقام در رديفهاي ثابت کاشته شوند و از کاشت آزاد در رديف درختان اضافه که بعداً حذف مي شوند بايد خودداري نمود. درختان گرده دهنده که از هر هشت رديف يکبار کاشته مي شوند بايد در موقعيتي باشند که در معرض وزش باد قرار گيرند
ترتيب و هرس درختان گردو:
هرس درختان جوان را تربيت گويند. که با دو هدف انجام مي شود : توسعه اسکلتي قوي و تقويت رشد شاخه ها به موازات توليد محصول زياد و زودرس اصولاً ميوه هاي گردو در جوانه هاي انتهايي يا جوانه جانبي و انتهايي شاخه هاي يکساله توليد مي شوند. بنابراين ارقام گردو به دو دسته بارور در جوانه هاي انتهايي و بارور در جوانه هاي جانبي تقسم مي شوند ارقام با باردهي انتهائي (هارتلي، فرانکورت) فقط نياز يه تنک کردن دارند و در اين ارقام نبايد سرشاخه زني صورت گيرد در غير اينصورت درخت در رشد رويشي باقيمانده و ميوه توليد نخواهد کرد. برعکس اين حالت ارقام بارده در جوانه هاي جانبي (وينا وچيکو) به منظور تقويت رشد شاخه ها که مانع از باردهي زودرس مي شود به شدت تنک و سرزني مي شوند. بعد از رشد سال اول نهالها از فاصله ? متري سربرداري مي شوند. کليه شاخه هاي جانبي در روي محور اصلي بجز يک يا دو شاخه که در قسمت پائين تنه حفظ مي شوند قطع مي گردد. براي جلوگيري از رشد ضعيف شاخه هاي انشعاب يافته از تنه اصلي تمامي جوانه هاي اوليه که در بالاتر از فاصله ?/? متري سطح زمين قرار دارند قطع مي شوند تا جوانه هاي ثانويه فرصت رشد داشته باشند هر دو نوع رقم گردو ذکر شده بالا تا ? سال مثل هم تربيت مي شوند.
هرس درختان بارده:
هدف اصلي از اين هرس توليد محصول منظم زياد و با کيفيت بالا است در کل اين هرس چهار هدف عمده دارد (?) کنترل اندازه درخت. (?) حفظ قدرت رشد و باردهي سيخکها. (?) توليد شاخه هاي جديد براي جايگزيني شاخه هاي پيرتروکم بارورتر. (?) حذف شاخه هاي ضعيف خشک و مزاحم و ايجاد تسهيلات براي عمليات زراعي عمل هرس در دوره خواب درختان انجام مي شود ولي بهتر است اين کار در اوايل بهار انجام گيرد تاخير در هرس موجب خروج شيره گياهي مي شود تمامي سطوح قطع شده بايد با چسب پوشانده مي شود. بهترين روش هرس درختان جوان (?? تا ?? ساله) و ميان سال گردو (?? ، ?? ساله) بريدن انتهايي شاخه هاي سه ساله است. روش مناسب براي هرس درختان بالغ (?? ساله) قطع انتهاي شاخه هاي ? تا ? ساله است.
تنک کردن:
هنگاميکه درختان نزديک بهم و به صورت انبوه کاشته شده اند تنک کردن شاخه ها براي تامين نور کافي ضروري است. حذف درخت بايد قبل از متراکم شدن آنها صورت گيرد. تغذيه در صورتيکه مقدار يک يا چند عنصر غذايي در خاک کمتر از حد معمول باشد از کودهاي مختلف براي برطرف کردن اين کمبودها استفاده مي شود. ازت : بندرت کمبود ازت مشاهده مي شود علائم کمبود ازت در مراحل اوليه به صورت کم رنگ شدن شاخ و برگ ، کوچک شدن برگها ، کاهش رشد شاخه کاهش عملکرد و تشکيل ميوه هاي کوچک با مغز کم مي باشد. که کاربرد ازت به مقدار ??? – ??? کيلوگرم در هر هکتار در اوايل مرحله رشد از ظاهر شدن علائم فوق الذکر جلوگيري مي کند. فسفر : کاربرد سوپر فسفات در زمستان در درختان جوان موجب افزايش کيفيت ميوه ها مي شود ولي درختان بالغ عکس العمل کندي نسبت به اين مورد نشان مي دهند. پتاسيم : علائم کمبود پتاسيم، برگها ابتدا کم رنگ شده و سپس حاشيه آنها به طرف بالا برگشته و پيچ مي خورد و قسمت زير برگ خاکستري رنگ مي شود در صورت کمبود شديد برگها کوچک شده و در حاشيه و نوک برگها سوختگي ايجاد مي شود و استفاده از سولفات پتاسيم علائم کمبود را برطرف مي کنند. روي : علائم کمبود روي در اوايل فصل رشد قابل مشاهده است که باز شدن جوانه ها به تاخير افتاده و برگها کوچک و زرد مي شوند در صورت کمبود شديد انتهاي شاخه نيز خشک مي شود. درمان آن محلول پاشي سولفات روي (?? درصد) به ميزان نيم کيلو در ??? ليتر آب بر روي شاخ و برگ مي باشد. بر : علائم کمبود آن به صورت تغيير شکل برگ ، کوتاه شدن ميان گره ها وزرد و خشک شدن نوک شاخه ها است استفاده از بوراکس از طريق خاک هر دو يا سه سال روش مناسب جلوگيري از کمبود است. منگنز : کمبود آن در اوايل بهار يا اواسط تابستان لکه هاي زردرنگي در بين رگبرگها ايجاد شده که بعداً به حاشيه برگها گسترش مي يابد اين برگها زودتر از موعد مقرر مي ريزند محلول پاشي سولفات منگنز روي برگها درمان اين کمبود است. آهن : در کمبود آهن در اوايل فصل رشد بين رگبرگها به رنگ زرد در آمده و در حالت پيشرفته سفيد مي شود که کمبود آهن ابتدا در برگهاي انتهايي ظاهر مي شود. مس : کمبود مس به صورت لکه هاي مرده ، زردي و ريزش زود هنگام برگها ديده مي شود در ضمن لکه هاي کوچکي به رنگ قهوه اي تيره در اطراف نوک شاخه ها ظاهر مي شود. محلول پاشي محلول بردو در اواخر بهار و يا اوايل تابستان کمبود مس را برطرف مي کنند. منيزيم : علائم کمبود به صورت نواحي مشخص در نوک و حاشيه برگهاي پائين درخت ظاهر مي شود محلول پاشي سولفات منيزيم راه چاره است. در کل استفاده از ازت ، فسفر و پتاسيم به ميزان ?? کيلوگرم در هکتار موجب توليد حداکثر گردو خواهد شد.
آبياري:
آبياري در مناطق کم باران جهت درختان گردو ضروري است. آب غير کافي موجب رشد کم ، کاهش عملکرد و کاهش کيفيت ميوه مي شود و آب بيش از حد نيز باعث کندي رشد و نيز موجب بروز بيماريهاي طوقه و ريشه مي گردد آبياري براي درختان جوان و درختان پيوندي بسيار ضروري است ولي در درختان بالغ با افزايش توسعه ريشه ها ميزان نياز به آب کمتر مي شود. ميزان آبياري و تعداد آن به سن درخت، نوع خاک ، مقدار بارندگي و پراکنش آن استفاده از مالچ و سيستم مديريت خاک بستگي دارد. روشهاي معمول آبياري شامل آبياري غرقابي ، جوي و پشته ، باراني و قطره اي است انتخاب روش آبياري به عوامل متعددي از جمله منبع تهيه آب ، سطح زمين ، پيشرفت تکنولوژي و ميزان هزينه لازم در مقايسه با افزايش درآمد آن بستگي دارد. مبارزه با علفهاي هرز در سالهاي اخير استفاده از علف کشها براي مبارزه با علفهاي هرز جايگزين شخم شده است.
گل دهي:
گردو درختي يک پايه است و گلهاي نر و ماده آن جدا از هم و در روي يک درخت تشکيل مي شوند گلهاي نر بطور جانبي بر روي شاخه ارشد سال قبل ظاهر شده و به صورت شاتون آويزان مي شوند گلهاي ماده به صورت جفت در نوک شاخه پر شد سال جاري تشکيل مي شوند. جوانه هاي گلهاي ماده در طي تابستان تمايز مي يابند.
گرده افشاني:
درختان گردو خود بارور و دگر بارور هستند و در اکثر ارقام رسيدن گرده ها و آمادگي کلاله همزمان است بنابراين در گرده افشاني گردو و مشکلي ايجاد نمي شود در گردو پديده ديکوگامي وجود دارد و به عنوان مثال در بسياري از ارقام آزاد شدن گرده ها قبل از پذيرا شدن کلاله صورت مي گيرد. (پروتاندري) و در برخي از ارقام رسيدن کلاله قبل از آزاد شدن گرده ها صورت مي گيرد. (پروتوجيني) علاوه بر اين کوتاه بودن دوره قوه ناميه دانه هاي گرده و دوره پذيرش کلاله وضعيت گرده افشاني را بدتر مي کند گلهاي گردو و توسط بادگرده افشاني ميشوند به همين دليل داراي گرده هاي فراوان وسبک بوده و کلاله بزرگ و پرمانندي دارد که به مدت چند روز قابليت پذيرش دانه گرده را حفظ مي کند. گرده افشاني موثر باکشت ارقام زودرس و ديررس که دانه هاي گرده خود را در يک دوره زماني بيشتر آزاد مي کنند، تامين ميگردد. شرايط آب و هوائي نامساعد مثل باران برف تکرگ يخبندان درطي مدت گل دهي در بهار موجب کاهش محصول گردو مي شود. گرده افشاني مصنوعي در گردو آسان بوده و موجب افزايش عملکرد مي شود مي توان شاتونهاي نر را جمع آوري کرد و به مدت دو يا سه هفته در دسکاتور در صفر درجه سانتيگراد و يا داخل يخچال و در رطوبت پايين نگهداري کرد. اين گرده ها را مي توان براي گرده افشاني همان رقم يا ارقام ديگر در همان محل يا محلهاي ديگر بکار برد. هنگامي که کلاله پذيرا شد هر ?? عدد شاتون را در يک پارچه کوچک قرار داده و در قسمت بالاي درختها آويزان مي کنند و آنرا ? تا ? بار در روز با يک چوب تکان مي دهند . همچنين مي توان براي بهبود گرده افشاني چندشاخه را با رقم گرده افشان پيوند کرد اولين دانه هاي گرده آزاد شده گردو ظرفيت جوانه زني بيشتري دارند دانه هاي گرده ذخير شده در شرايط طبيعي ، قوه ناميه خود را در مدت ? تا ? روز از دست ميدهند در برخي موارد دانه هاي گرده جمع آوري شده در معرض تابش خورشيد و در دماي ?? تا ?? درجه سانتي گراد قوه ناميه خود را در مدت ? تا ? ساعت از دست مي دهند. معمولاً دانه هاي گرده در مدت ? تا ? روز بعد از گرده افشاني روي کلاله جوانه مي زنند.
رشد و نمو ميوه:
رشد و نمو با گرده افشاني و تلقيح آغاز ميشود. گلهاي ماده گرده افشاني نشده بعد از رشد اوليه حدود سه هفته بعد از گرده افشاني ميريزند در ارقام زودرس و در شرايط دماي بالا ميوه ها در مدتي زودتر از ?? هفته رسيده و برداشت ميشوند.
رسيدن ميوه:
هر گونه تاخيردر چيدن ميوه ها پس از رسيدن مغز موجب کاهش کيفيت و افزايش انتشار آفات و بيماريها دارد. معمولاً دو شاخص رسيدگي براي تعيين تاريخ برداشت گردو بکار مي رود. ميوه گردو و بطور محکم بوسيله پوست سبز ضخيمي احاطه شده است که در هنگام رسيدن ميوه ترک برداشته و در نتيجه ميوه ها بر روي زمين مي افتند. زماني که حدود ?? درصد پوست سبز ميوه ها ترک برداشتند ميوهها رسيده اند ولي رسيدن مغز و پوست سبز هميشه همزمان نيست و اغلب مغز ميوه ها زودتر از ترک برداشتن پوست سبز ميرسد.بافتي که در بين دو نصفه مغز و اطراف آن وجود دارد در هنگام رسيدن تغيير رنگ داده و قهوه اي ميشود که اين يکي ديگر از شاخص هاي تعيين زمان رسيدن ميوه ها است. بسته به شرايط اقليمي معمولاً برداشت دوهفته بعد از قهوه اي شدن بافت اطراف مغز انجام ميشود. تاخير در برداشت موجب تيره تر شدن رنگ مغز و کاهش کيفيت آن ميشود. استفاده از اتفن (? کلرواتيل فسفرنيک اسيد) به مقدار زيادي چيدن ميوه گردو را تسهيل ميکند. محلول پاشي ??? تا ??? ميلي گرم در ليتر اتفن موجب تسريع رسيدگي مغز شده و برداشت ?? روز زودتر انجام ميشود بعلاوه برداشت تمام ميوه ها بطور همزمان امکان پذير شده و ترک برداشتن پوست سبز نيز تسهيل مي گردد. محلول پاشي ميوه بوسيله اتفن ، کيفيت مغز گردو را نيز افزايش مي دهد.
برداشت:
فصل برداشت گردو بستگي به شرايط محيطي دارد.مثلا در مناطق سرد در اواخر مهر ماه است.اما آنچه مسلم است هنگام برداشت گردو پوست آن بايد به رنگ قهوه اي مايل به خاکي در آمده باشد وپوست آن به راحتي از گردو جدا شود.برداشت محصول گردو بايد در اولين فرصت که گردو ها پوست مي دهند انجام شود.و بعد از چيدن گردوها بايد آنها را پوست کنده ومحصول را در سايه ودر جاي خشک پهن کرد تا خشک شوند.محل خشک کردن بايد طوري باشد که هوا در آن جريان داشته باشد.تنا محصول به طور کامل خشک شود.در مناطقي که آفتاب ملايم باشد ميتوان محصول را بعد از پوست گيري در آفتاب ملايم خشک کرد.اگر آفتاب شديد باشدموجب سياه شدن مغز گردو وعدم بازار پسندي آن ميشود.روش سنتي برداشت محصول گردوبه اين صورت است که با چوب بلند به شاخه هاي درخت ضربه ميزنند.که باعث تکيده شدن گردوها ميشود اين روش علاوه بر زحمت زياد ووقت گير بودن آن باعث صدمه به درخت گردو ميشود وثمر سالهاي آينده گردو را نيز از بين ميبرد.از آنجايي که ارتفاع درخت گردو زياد است براي برداشت مکانيزه واصولي از بالابر استفاده ميشود که ميتوان آنرا به تراکتور متصل نمود
قبل از برداشت بايد زمين را مسطح نموده و مواد اضافي مثل شاخه ها و برگهاي خشک را جمعآوري نمود. برداشت به ? روش دستي و ماشيني انجام مي گيرد. برداشت دستي : ميوه هاي گردو اکثراً در ماههاي شهريور و مهر برداشت ميشود برداشت در ارتفاعات پائين زودتر و در ارتفاعات بالا ديرتر صورت مي گيرد. در برداشت دستي بوسيله ضربه زدن با چوب گردو به زمين مي افتد برداشت تمام ميوه ها در ? تا ? نوبت به فاصله چند روز انجام مي شود. ميوه هاي چيده شده را به صورت توده جمع آوري کرده و روي آنرا با برگ و علف مي پوشانند که در مدت ? تا ?? روز عمل تخمير صورت مي گيرد. جدا کردن پوست سبز و شستن و تميز کرن ميوه ها با دست صورت مي گيرد. سپس با آفتاب خشک مي کنند. برداشت ماشيني : تمامي عمليات از قبيل برداشت جدا کردن پوست سبز، شستشو ، تميز کردن، خشک کردن ، سفيد کردن ، درجه بندي و بسته بندي مي تواند بوسيله ماشين انجام گيرد. فرو بردن ميوه ها همراه با پوست سبز داخل محلول اتفن به غلظت ???? ميلي گرم در ليتر موجب جدا شدن پوست ميوه ها در مدت ? تا ? روز مي گردد. قرار دادن ميوه هاي خشک در محلول ?? تا ?? درصد هيپوکلريد کلسيم و سپس فرو بردن آنها در محلول يک درصد اسيد سولفورو موجب سفيد شدن آنها ميشود براي خشک کرده دوباره هواي گرم را که دماي آن بين ?? تا ?? درجه سانتي گراد است به اطراف ميوه ها هدايت ميکنند تا رطوبت آنها به ? درصد کاهش يابد. عملکرد : عملکرد درختان گردو بسته به سن و اندازه درخت ، نوع خاک تغذيه و مقدار آبياري متغير است يک درخت بزرگ ?? ساله مي تواند تا ??? کيلوگرم ميوه توليد کند در حاليکه متوسط عملکرد آن ?? کيلوگرم ميباشد. درختان پيوندي گردو بعد از ? تا ?? سال و پايه هاي بذر بعد از ?? تا ?? سال به باردهي اقتصادي مي رسند.
آفات گردو:
مبارزه با آفات و بيماريهاي گردو به علت بزرگ بودن درختان مشکل است زيرا سمپاشي تمام درخت به سختي انجام ميشود کاشت درختان پيوندي استفاده از پايه هاي پاکوتاه ، تربيت و هرس و انتخاب ارقامي که بطور جانبي محصول ميدهند موجب کاهش اندازه درخت شده و سمپاشي برداشت ميوه را آسانتر مي کند. تدابير بهداشتي شامل برداشت ميوه را آسانتر مي کند تدابير بهداشتي شامل کاشت درختان سالم ، جلوگيري از انتقال آفات و بيماريها از طريق ادوات هرس و ساير وسايل کشاورزي ، هرس برگها و شاخه هاي بيمار وسوزاندن آنها است. بيماريهاي گردو : بيماريهاي لکه برگي گردو – بيماريهاي آنتراکنوز – بيماري بلاريت گردو –شانکرگردو (خشکيدگي سرشاخه) ، شانکر عميق پوست گردو – پوسيدگي ريشه و طوقه (ناشي از فيتوفتورا) – پوسيدگي ريشه و طوقه (ناشي از قارچ آرميلاريا) بيماريهاي ويروسي گردو مهمترين آنها شامل بيماري خط سياه – بيماري موزائيک گردو آفات گردو : کرم سيب – مگس پوست خوار ميوه گردو ، شپشک، گردو، ابريشم باف ناجور – شته گردو – سوسک شاخک بلند – پروانه فري. آفات انباري شامل شپشه آرد و شپشه دندانه دار از آفات انباري شايع هستند که مي توان با سموم کازي مثل متيل برومايد آنها راکنترل نمود.
دامنه انتشار:
در جنگلهاي شمالي از آستارا تا گلي داغ از جلگه و ساحل تا ارتفاع ???? متري از سطح دريا انتشار دارد بطور پراکنده يا کم و بيش انبوه در جنگلهاي ديده ميشود.و نيز در جنگلهاي غرب و در راه سنندج به مريوان بطور خودرو ديده ميشود. و در خيلي از نقاط کشور باغات اصلاح شده آن وجود دارد
مهمترين خواص گردو :
جوشانده برگ يا پوست سبزگردو برابر تجويز فوق درمان کم خوني و ضعف است. ?? تا ?? گرم از پوست سبز گردو يا خشک آن را در يک ليتر آب به مدت يک ربع بجوشانيد و صاف کنيد و قبل از هر وعده غذا يک فنجان از آن را بنوشيد. ?? تا ?? گرم برگ گردو را به مدت ده دقيقه در يک ليتر آب جوش دم کنيد، براي ورم معده و روده به عنوان کرم کش ? فنجان در روز از اين دم کرده را بنوشيد. دم کردهء?? گرم برگ گردو در يک ليتر آب را در آب وان بريزيد اين حمام آرام بخش خستگي است و ورم را بر طرف مي کند همچنين در مورد مداواي سرمازدگي و بيماريهاي پوستي تجويز ميشود. دمکرده فوق را به ميزان حجمش با آب رقيق کنيد و آنرا غرغره کنيد تا ورم لثه و لوزه شما درمان شود گردو درمان کننده بيماريهاي ريوي است. گردو مسکن دل پيچه است. اگر از گردو و عسل مربا درست کنيد براي اشخاص لاغر وتقويت و تحريک نيروي جنسي مفيد است. مرباي گردو ملين بوده و آپانديس را تقويت مي کند
خوردن گردو از تشکيل سنگ کليه و سنگ کيسه صفرا جلوگيري مي کند. پوست درخت گردو و پوست سبز گردو قابض است. گردو را با انجير و موز بخوريد مقوي حواس و مغز است. اگر پوست تاز گردو را به دندان و لثه بماليد لثه و دندان را تقويت مي کند. دم کرده برگ درخت گردو براي درمان ورم مفاصل مفيد است. ?? گرم برگ گردو را در يک ليتر آبجوش ريخته و بمدت چند دققيه بجوشانيد اين جوشانده براي شست و شوي زخم ها و التيام انها بسيار مفيد است. جوشانده برگ درخت گردو درمان کننده سر درد ، سرمازدگي و بيماريهاي پوستي است. شيره قسمت سبز ميوه را اگر چند بار روي زگيل بماليد آنرا از بين مي برد. قسمت سبز و تازه ميوه گردو را اگر با آب بجوشانيد و موهاي خود را با آن رنگ کنيد رنگ قهو ه اي به مو مي دهد. برگ تازه درخت گردو حشرات موذي مانند بيد و ساس را از بين مي برد. اگر زن حامله روزي يک عدد گردو بخورد پس از زايمان پوست شکمش زيبايي خود را حفظ خواهد کرد. چون گردو داراي مس مي باشد بنابراين به جذب آهن در بدن کمک مي کند
گردو در درمان سرفههاي کهنه، اختلالات ناشي از معده، دندان درد، شستشوي زخمها، جوشهاي پوستي صورت و سر و بدن، سردردهاي کهنه، نقرس، گاز گرفتگي حيوانات و حشرات، زگيل، اگزماي پوستي، تقويت زانوي کودکان، تقويت قوه جنسي در مردان، کم خوني، گل مژه، نرمي استخوان، ورم چشم، شادابي پوست بدن، ديابت، يبوست، مستحکم کردن لثهها، رفع گرفتگي ادرار و تنظيم زمان قاعدگي در خانمها موثر است. جوشانده پوسته سبز گردو تقويت کننده کبد است و اختلالات و نارساييهاي کبد و مجاري صفراوي را برطرف ميسازد. گردو نيز درمان کننده ورم و التهاب کبد است.
همچنين گردو دفع کننده سموم بدن و رفع کننده مسموميت است و عفونتهاي دندان، لثه و دهان را برطرف ميسازد. ترکيبات شيميايي آن شامل اسانس , تانن , پکتين و صمغ و همچنين اسيد هاي چرب ضروري روغن آن نظير اسيد آلفالينوييک از اهميت خاصي برخوردار است.
اثرات درماني:
درمان ورم روده و معده:?? تا ?? گرم برگ گردو را به مدت ده دقيقه در يک ليتر آب جوش دم کنيد، براي ورم معده و روده به به عنوان کرم کش ? فنجان در روز از اين دم کرده را بنوشيد.درمان خستگي و ورم :دم کرده ?? گرم برگ گردو در يک ليتر آب را در آب وان بريزيد اين حمام آرام بخش خستگي است و ورم را بر طرف ميکند همچنين در مورد مداواي سرمازدگي و بيماريهاي پوستي تجويز ميشود.درمان ورم لثه ولوزه :دم کرده فوق را به ميزان حجمش با آب رقيق کنيد و آنرا غرغره کنيد تا ورم لثه و لوزه شما درمان شود.درمان کم خوني :جوشانده برگ يا پوست سبزگردو برابر تجويز فوق، درمان کم خوني و ضعف است. ?? تا ?? گرم از پوست سبز گردو يا خشک آن را در يک ليتر آب به مدت يک ربع بجوشانيد و صاف کنيد و قبل از هر وعده غذا يک فنجان از آن را بنوشيد. گردو درمان کننده بيماريهاي ريوي است.درمان دل پيچه:گردو مسکن دل پيچهاست.
تقويت و تحريک نيروي جنسي:اگر از گردو و عسل مربا درست کنيد براي اشخاص لاغر وتقويت و تحريک نيروي جنسي مفيد است. مرباي گردو ملين بوده و آپانديس را تقويت ميکند.درمان سنگ کليه و کيسه صفرا:خوردن گردو از تشکيل سنگ کليه و سنگ کيسه صفرا جلوگيري ميکند.پوست درخت گردو و پوست سبز گردو قابض است. خوردن گردو براي تقويت جنسي مفيد است. کسانيکه ناراحتي معده و کبد دارند نبايد گردو بخورند. افراد چاق نيز بايد از آن پرهيز کنند.مقوي حواس و مغز:گردو را با انجير و موز بخوريد مقوي حواس و مغز است.درمان لثه:اگر پوست تاز گردو را به دندان و لثه بماليد لثه و دندان را تقويت ميکند. دم کرده برگ درخت گردو براي درمان ورم مفاصل مفيد است. ?? گرم برگ گردو را در يک ليتر آبجوش ريخته و بمدت چند دققيه بجوشانيد اين جوشانده براي شست و شوي زخمها و التيام آنها بسيار مفيد است.
ترشحات زنانه:دم کرده برگ درخت گردو براي درمان ترشحات زنانه و بيماري سل مفيد است. جوشانده برگ درخت گردو براي درمان کننده سر درد، سرمازدگي و بيماريهاي پوستي است.اگر زن حامله روزي يک عدد گردو بخورد پس از زايمان پوست شکمش زيبايي خود را حفظ خواهد کرد. چون گردو داراي مس ميباشد بنابراين به جذب آهن در بدن کمک ميکند. به هيچ وجه نبايد در خوردن گردو افراط و از پنج عدد در روز بيشترمصرف بشود زيرا براي سلامتي زيان آور است.
ساير فوايد گردو :
?- کاهش کلسترول کل
?- کاهش LDL کلسترول (کلسترول بد)
?- افزايش HDL کلسترول ( کلسترول خوب)
?- افزايش قابليت ارتجاعي رگ هاي بدن
?- محافظت در برابر بيماري قلبي
?- افزايش قدرت ذهن و هوش
?- مفيد براي تنگي نفس
?- جلوگيري از ورم مفاصل
?- مفيد در بيماري هاي پوست نظير: اگزما و پسوريازيس( به وجود آمدن لکه هاي قرمز رنگ در پوست)
??- ضد سرطان
??- داراي آنتي اکسيدان. در بين آجيل ها، آنتي اکسيدان گردو و شاه بلوط از همه بيشتر است.
??- محافظت از سيستم ايمني
??- جلوگيري از لخته خون
??- تنظيم سوخت و ساز در بدن
??- تنظيم فشار خون
??- تنظيم قند خون
??- جلوگيري از پارکينسون و آلزايمر
??- جلوگيري از سنگ کيسه صفرا
??- حفاظت از استخوان
??- روغن گردو درمان کننده دردهاي مفاصل است و جذب مواد غذايي را آسان مي کند.
به نقل از منابع مختلف و گردآوري و بازنويسي شده از کارشناسان اکين نهال.